Są takie smaki, które towarzyszą nam przez całe życie. Najczęściej pamiętamy je z dzieciństwa i najczęściej wracamy do nich przynajmniej od czasu do czasu i niesiemy dalej tak, że zapadają w pamięć i innych osób. Dla mnie jednym z takich smaków są domowe racuchy z jabłkami. W rodzinnym domu najczęściej jadało się takie na kolację choć wiem, że dla wielu to bardziej potrawa śniadaniowa czy typowy deser – szybsza wersja pączków.
Mama zawsze smażyła ilości racuchów nie przymierzając – hurtowe, pamiętam jak szybko piętrzyły się imponująco na ustawionym obok talerzu. Nigdy nie miały też szansy stworzyć finalnej “górki”, gdyż raz po raz ktoś nie mogąc się już doczekać aż siądziemy do stołu podkradał Mamie z tego stosu gorące jeszcze racuszki.
Racuchy same w sobie w kuchni polskiej mają wyjątkowo długą tradycję, ba! niektórzy twierdzą, iż są one właściwie daniem typowo polskim – wywodzącym się z kuchni ludowej. Tradycyjnie przygotowuje się je oczywiście na bazie drożdży, ja jednak rozpatruję to danie w dwóch zupełnie różnych od siebie kategoriach smakowych. Otóż wedle mojej własnej kuchennej doktryny racuchy z jabłkiem powinny być przygotowane bez dodatku drożdży za to posypane cukrem pudrem, w wariancie bez jabłka zaś – ależ owszem – z drożdżami oraz polane sosem malinowym. Może to kwestia mojego przyzwyczajenia, może podniebienia ale jakoś mi racuchy drożdżowe z jabłkiem wcale tych moich ukochanych racuchów nijak nie przypominają. I kropka.
Dla mnie zresztą racuchy to potrawa, którą robi się na prędce gdy domowe zapasy akurat stopnieją i chcemy nakarmić dobre dusze wokół szybko i “z niczego”. A co to by był za szybki posiłek jak nam ci głodni ludzie na wyrośnięcie ciasta drożdżowego mają czekać? Przepis tradycyjny na racuchy drożdżowe dla co bardziej cierpliwych podsunę zatem innym razem, teraz zaś, jako że jabłka akurat pod ręką i apetyty na racuchy dopisały – przepis na najlepsze, sprawdzone racuszki z jabłkiem. Smacznego!
- 2-3 jabłka
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
- olej do smażenia
- cukier puder do obsypania racuchów
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, połączyć z resztą składników i dokładnie - najlepiej rózgą kuchenną - wymieszać.
- Jabłka obrać, pokroić w niezbyt duże cząstki (ok 2-3 cm) i dodać do ciasta. Wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej, wylewać chochlą placuszki i smażyć z obu stron na średnim ogniu do zezłocenia.
- Gotowe wyłożyć na serwetkę by pozbawić je nadmiaru oleju i hojnie oprószyć cukrem pudrem.
10 komentarzy
Pad D.
19 września, 2016 at 10:46To jest ciasto na naleśniki z proszkiem do pieczenia, nic nadzwyczajnego. Zrobić takie puszyste racuchy, ale bez proszku to jest coś :)
Monika
19 września, 2016 at 19:33Jak najbardziej – bez proszku do pieczenia mamy równie najzwyklejszy racuch na drożdżach, które to osobiście uwielbiam jednak nie w wersji z jabłkami :-) Czy lepsze są na drożdżach, czy proszku – nie ma po co roztrząsać bo oba są po prostu inne. To chyba kwestia smaków, które gdzieś kiedyś zapamiętaliśmy i uznaliśmy za “właściwe”. W moim (i zapewne nie tylko w moim) domu rodzinnym mama racuszki z jabłkami robiła właśnie takie a bez jabłek zaś – na drożdżach i tak też robię ja :-) Puszyste, tradycyjne racuszki na drożdżach również niebawem pojawią się na blogu – obiecuję! Pozdrawiam serdecznie!
discover this info here
31 października, 2016 at 06:02I just want to mention I am just very new to blogging and site-building and certainly loved you’re web site. More than likely I’m want to bookmark your blog . You absolutely have incredible article content. Thanks a lot for sharing your website.
Full Piece of writing
5 grudnia, 2016 at 22:21Pretty section of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently quickly.|
simply click the up coming site
6 grudnia, 2016 at 00:45Greetings! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I truly enjoy reading through your posts. Can you recommend any other blogs/websites/forums that cover the same subjects? Thanks a ton!|
Klaudia
22 stycznia, 2018 at 09:51Świetny przepis, właśnie zrobiłam na śniadanie. Nie zgadzam się, że racuchy to tylko te na drożdżach. Te wyszły pulchne, nie opadły po usmażeniu, zdecydowanie polecam !
Monika
24 marca, 2020 at 14:06Pyszne !
Poproszę przepis na obiecane “racuszki drozdzowe “
Ewa
26 maja, 2020 at 07:28Moniko, Twój blog odkryłam dopiero wczoraj, ale już dzisiaj na śniadanie były racuchy z jabłkami. Pycha!!! Jak dobrze powrócić do kuchni także mojej Mamy. Wielkie dzięki za ten blog. Ja też jestem pod urokiem lat 30-tych ubiegłego wieku. Teraz już wiem gdzie sięgać po najlepsze przepisy.
Dorota
19 lutego, 2021 at 19:25Podstawą racuchów są drożdże! To są jabłka w cieście naleśnikowym. Nazwa powinna być zmieniona. To tak jakby zalewajkę nazywać barszczem białym a kakao czekoladą na gorąco. Przepis sam w sobie dobry, ale nic w nim z racuchów.
Magda
21 lutego, 2021 at 19:24Racuszki pierwsza klasa, dziękuję