16 Desery

Ciastka bez ambarasu według przepisu z 1932 roku

ciastka bez ambarasu

Kuchnia domowa rządzi się swoimi prawami. Na czele ze zdrowym, kobiecym pragmatyzmem. I choć dania, których przygotowaniu poświęcić trzeba wiele czasu zazwyczaj rekompensują to spektakularnym efektem końcowym i sam proces potrafi stanowić miły rytuał, to jednak na codzień dużo częściej sięgamy po te równie smaczne, ale jednak przygotowywane w szybkim tempie. Zwłaszcza już jeśli idzie o desery.

Niewielu z nas potrafi, ani nawet zresztą w ogóle myśli odmawiać sobie przecież czegoś słodkiego do filiżanki ulubionej kawy czy małej przekąski dla umilenia wieczornej lektury. Mam czasem wrażenie, że w dzisiejszym świecie, opętanym manią “zdrowego odżywiania” takie drobne przyjemności zdają się nieraz być ganione w mediach jako istna zbrodnia na zdrowiu rodziny, a napewno już – dla kobiecej sylwetki. W miejsce codziennych, prostych przepisów proponuje się przeraźliwie skomplikowane receptury na słodycze bez cukru, glutenu, jajek za to z mnóstwem wymyślnych i nieprzyjemnie zdrowo brzmiących składników. Pytanie tylko – po co? Czy taka przekąska naprawdę zaspokoi apetyt lub stanowić będzie dobry zamiennik dla tradycyjnych ciasteczek czy torcika jeśli koleżanka wpadnie do nas z niezapowiedzianą wizytą? Dla mnie niestety – nie.

Całkowicie zgadzam się natomiast, że ilość, ale przede wszystkim – jakość cukru w codziennej diecie trzeba sobie dozować biorąc jako miarę po prostu zdrowy rozsądek. Jeśli zatem słodycze – to takie z ulubionej cukierni lub przygotowane w domu. Wyjdzie zdrowiej, taniej i napewno – smaczniej niż w przypadku przysmaków ze sklepowej półki. Włożony w wypieki wysiłek prawdopodobnie powstrzyma nas również przed zjedzeniem naraz całej blaszki ciasteczek. W sezonie letnim w ogóle w miejsce wypieków wspaniale sprawdzą się też domowe kompoty z sezonowych owoców, zimne desery czy lody. Oprócz nich jednak, zawsze dobrze jest mieć w domu jakieś jeszcze, dające się przechowywać łakocie. Przedwojenne książki kulinarne i magazyny dla pań pełne były przepisów na takie właśnie szybkie, tanie i nieskomplikowane dodatki do popołudniowej herbatki zabezpieczające nas na wypadek wizyty niezapowiedzianych gości czy ochotę na coś słodkiego.

Żadna z nas chyba nie może w dzisiejszym świecie narzekać na nadmiar czasu, z tym większym zatem entuzjazmem zabrałam się do roboty gdy w jednej ze starych książek znalazłam przepis o wymownej nazwie “ciastka bez ambarasu”. I faktycznie – ambarasu nie było z nimi zupełnie żadnego. Wszystkie składniki znalazłam w kuchennych szafkach, nie musiałam wyciągać (ani później myć) żadnych kuchennych sprzętów, a samo ich przygotowanie trwało tyle, co połączenie składników. Smak? Bardzo, bardzo dobry i zwyczajnie – domowy! Bez zbędnych udziwnień i dekoracji. Ot, idealne ciasteczka do popołudniowej kawki. Zdecydowanie polecam!

ciastka bez ambarasu
Ciastka bez ambarasu

* * * *

Składniki:

120 g mąki, 120 g masła, 120 g cukru pudru, 120 g mielonych migdałów, wanilia, dowolna marmolada

Wykonanie:
Masło utrzeć na puszystą masę i dodać resztę składników. Zagnieść krótko do utworzenia jednolitej masy, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 40 minut. Po tym czasie odrywać kawałki ciasta i formować w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej kulce zrobić palcem wgłębienie i minimalnie spłaszczyć dłonią. W powstałe dołki nakładać dowolny, gęsty dżem lub konfiturę.
Piec w temperaturze 180 C przez ok. 12-15 min w funkcji góra-dół. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić chwilę na blaszce, a następnie wyłożyć do całkowitego wystygnięcia na kratkę.

* * * *
ciastka bez ambarasu

W tego typu przepisach uwielbiam to, że składniki do ich wykonania mamy zazwyczaj pod ręką. W przypadku tych ciasteczek – obejdziemy się nawet bez jajek. Wybierając dżem lub konfiturę polecam tu sięgnąć po taką o jak najgęstszej konsystencji. Nie wypłynie ona wówczas z ciastek, a w uformowanych wgłębieniach utworzą się charakterystyczne, kolorowe oczka.

ciastka bez ambarasu
ciastka bez ambarasu
ciastka bez ambarasu

Przy formowaniu kulek z pewnością na powierzchni ciastek utworzą się gdzieniegdzie charakterystycznie spękania. Absolutnie nie musimy się nimi przejmować, gdyż w żaden sposób nie wpłyną na wypieczenie ciastek a jedynie nadadzą im uroku prawdziwie domowego wypieku.

ciastka bez ambarasu
ciastka bez ambarasu

Smacznego!

Mogą zainteresować Cię również

16 komentarzy

  • Reply
    Bozena
    3 sierpnia, 2019 at 19:22

    Jak to miło slyszec/czytać takie rozsądne podejście do słodyczy:))

  • Reply
    tynka
    6 sierpnia, 2019 at 01:49

    Wyglądają przepysznie. Z pewnością skusimy się z dzieciakami na nie :) pozdrawiam ciepło

    • Reply
      Monika
      19 listopada, 2019 at 21:48

      Koniecznie! Naprawdę smakują wybornie :-)

  • Reply
    Gosia
    6 sierpnia, 2019 at 11:52

    Dziekuję ze dzielisz sie z nami takimi przepisami z przed lat. Ciasteczka zrobilam dzisiaj. Są przepyszne. Bardzo prosto i szybko się je robi. Chętnie wypróbuję inne twoje przepisy.

    • Reply
      Monika
      19 listopada, 2019 at 21:47

      A ja dziękuję bardzo za te miłe słowa! Ogromnie cieszy mnie, że udaje się w ten sposób ocalić od zapomnienia smaki sprzed lat.
      Pozdrawiam!

  • Reply
    Karolina
    11 sierpnia, 2019 at 05:08

    Witam .ciasteczka wyglądam suuuuuper. Z jakiej maki je wykonać? I czy wkładać do zimnego piekarnika? Że SĄ gotowe świadczy kolor- np. Że zbrazowialy? Dlaczego jeszcze wkladac je na kratkę do eystudzrnia ? pozdrawiam serdecznie . Piękna pasja wręcz ” zarazliwa” ;’))

  • Reply
    Anonim
    24 sierpnia, 2019 at 11:15

    Czy można zastapic cukier puder np.ksylitolem ?

    • Reply
      Monika
      19 listopada, 2019 at 21:43

      Przykro mi, ale niestety nie umiem odpowiedzieć na to pytanie. Nie stosowałam nigdy ksylitolu więc ciężko byłoby mi powiedzieć jaka jego ilość byłaby tu odpowiednia i jak wpłynie to na smak. Można próbować dodać go w ilości takiej, by dało się formować ciastka przy zachowaniu ilości pozostałych składników i zobaczyć co z tego wyjdzie. Pozdrawiam!

  • Reply
    Anonim
    8 września, 2019 at 10:35

    szkoda tylko, ze odpowiedzi nie ma ….

  • Reply
    Jadwiga
    15 grudnia, 2019 at 16:29

    Upiełam cisteczka wg przepisu , w smaku bardzo dobre, ale rozlały się podczas pieczenia i przybrały formę placka .

  • Reply
    Ania
    23 stycznia, 2020 at 07:42

    Robiłam. Wszystko wyszło bez problemu. Szybko i pysznie. Polecam spróbować

  • Reply
    Thomas
    28 stycznia, 2020 at 13:50

    Och uwielbiam takie ciasteczka i to jeszcze domowe! Bardzo się cieszę, ze używa Pani takich tradycyjnych przepisów sprzed prawie stu lat. Sam też chętnie sięgam do starych książek kucharskich. Można w nich znaleźć ogromną porcję wiedzy i nowe smaki. :-) A tego przepisu z pewnością spróbuję. Na zdjęciu ciastka wyglądają znakomicie.

  • Reply
    Barbara
    5 września, 2021 at 17:36

    Czym zastąpić mielone migdały? To nie jest dziś produkt podreczny?

    • Reply
      Smakosz
      4 lutego, 2023 at 13:23

      Wiórkami kokosowymi.

  • Reply
    katie-krum
    6 listopada, 2022 at 06:26

    Mam przpis na podobne ciasteczka jednak te też mnie skusiły. Wychodzi na to, że będę musiała przygotować sobie zapas cukru pudru ;).

  • Reply
    Świeżo palona
    3 marca, 2023 at 11:22

    Magia. Istna magia, a w dodatku z tego, co widać – szybkie w wykonaniu. Pozdrawiamy i dziękujemy

  • Dodaj komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.