Cóż to za dom, w którym nie ma gości? Rodzina, znajomi dalsi czy bliżsi – nic tak nie umila czasu jak miłe sercu towarzystwo. Od razu robi się człowiekowi jakoś raźniej na duszy gdy można w większym gronie choćby posiedzieć przy wspólnej kawie i porozmawiać Czasem jednak zdarzy się, że goście odwiedzą nas niespodziewanie i jakkolwiek mile widziani – nie jesteśmy przygotowani na taką wizytę lub czasu na przygotowanie czegoś do owej kawy mamy bardzo mało.
Jesli mamy luksus tych kilku godzin na przygotowanie własnego podwieczorku, gorąco polecam najprostsze z możliwych ciasto cytrynowe – pieczone w keksówce, bardzo szybkie i nieskomplikowane w wykonaniu, opatrzone niewielkim ryzykiem zakalca i składające się z bardzo bazowych składników, które zazwyczaj mamy już w domu. Gdy na przygotowania nie mamy wiele czasu, na inną okazję zostawmy popisowe ciasta przekładane wymyślnymi kremami, klasyczne strucle czy domowe placki drożdżowe – niepotrzebnie się tylko zestresujemy, a i prawdopodobieństwo, że coś nie wyjdzie jest dużo większe gdy działamy w pośpiechu. W końcu co nagle, to po diable!
Wykonanie ciasta, na które przepis zamieszczam poniżej nie zajmie Wam więcej niz 15 minut, pieczenie – kolejnych 45 (podczas których można przygotować dom na przyjęcie gości) a po wyjęciu z pieca pozostaje już tylko poczekać aż spokojnie wystygnie i polukrować. Obok takich klasyków jak zebra, murzynek czy bazowe ciasto drożdżowe z kruszonką – ciasto cytrynowe to zdecydowanie jeden z tych wypieków, po który sięgam “awaryjnie”, zwłaszcza że wszystkie wypieki o smaku cytrynowym są automatycznie wśród moich ulubionych – uwielbiam po prostu połączenie cytrynowego ciasta ze słodkim , łamiącym się lukrem czy nawet kremem cytrynowym. Jedyne na co polecam uważać to, by nie przedobrzyć z ilością dodanego soku z cytryny gdyż, zwłaszcza jeśli sięgniemy po duży i dojrzały owoc, nadmiar płynu może zaowocowac zakalcem. Nie ma się jednak czego obawiać – uważajmy tylko by masa po ostatnim wymieszaniu była tak porządnie gęsta. Jeśli jest płynna, oznacza to tylko tyle, że musimy dodać troszkę więcej mąki dla wyrównania proporcji. Jak z każdym ciastem, po upływie ok 40 minut proszę drewnianym patyczkiem nakłuć placek w najgrubszym miejscu i po wyjęciu – sprawdzić czy jest suchy. Jeśli ciasto wciąż się maże, dajmy mu jeszcze 5-10 dodatkowych minut w piecu.
- kostka masła lub margaryny do pieczenia
- 1 cytryna
- 4 jajka średniej wielkości lub 3 duże
- niepełna szklanka cukru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki
- 7 czubatych łyżek cukru pudru
- 3 łyżki gorącej wody
- kilka kropel soku z cytryny (opcjonalnie)
- Piekarnik nagrzać do 180C
- Cytrynę sparzyć wrzątkiem i zetrzeć drobno skórkę. Sok wycisnąć.
- Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę a następnie pojedynczo dodawać jajka. Dokładnie wymieszać.
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać stopniowo do maślanej masy wraz z sokiem z cytryny. Powstała masa powinna być gęsta.
- Standardową "keksówkę" wysmarować tłuszczem i wysypać brzegi bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i piec ok 45 minut sprawdzając pod koniec stopień wypieczenia za pomocą drewnianego patyczka, który wbijamy w ciasto w najgrubszym miejscu. W razie potrzeby, przetrzymać w piecu dodatkowe 5-10 minut.
- Gdy ciasto trochę już ostygnie, przygotowujemy lukier ucierając dokładnie cukier puder z wrzątkiem i opcjonalnie - odrobiną soku z cytryny. Gęstość lukru regulujemy ilością dodanego płynu według swoich preferencji. Natychmiast po roztarciu rozprowadzamy po wierzchu ciasta.
7 komentarzy
his explanation
31 października, 2016 at 04:17I simply want to mention I’m newbie to weblog and honestly enjoyed you’re web blog. Likely I’m going to bookmark your blog . You amazingly come with beneficial stories. With thanks for revealing your web site.
Suggested Looking at
5 grudnia, 2016 at 21:13Hola! I’ve been reading your blog for a while now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Kingwood Texas! Just wanted to say keep up the great job!|
discover this
6 grudnia, 2016 at 00:23Hi, Neat post. There’s an issue along with your site in internet explorer, may test this? IE nonetheless is the marketplace chief and a good section of other folks will miss your wonderful writing due to this problem.|
you could check here
6 grudnia, 2016 at 06:27Hello there, I think your web site could be having browser compatibility problems. Whenever I look at your site in Safari, it looks fine however when opening in I.E., it’s got some overlapping issues. I merely wanted to give you a quick heads up! Aside from that, great blog!|
Emilia
16 kwietnia, 2018 at 09:05Pyszne, zwłaszcza na ciepło. Robiłam już kilka razy i ani razu zakalca:)
Karolina
4 października, 2020 at 18:23Przepyszne! Na wierzchu chrupiące, w środku wilgotne, przyjemny posmak masła i cytryny :)
Anna
17 stycznia, 2022 at 17:07Moje ulubione ciasto na szyko, zawsze się sprawdza, kiedy niespodziewanie ma ktoś wpaść:) Jest pyszne ciepłe i na drugi dzień, nawet jako śniadanie na słodko z kawą :)