7 Desery

Ciasto cytrynowe na niespodziewaną wizytę gości

Cóż to za dom, w którym nie ma gości? Rodzina, znajomi dalsi czy bliżsi – nic tak nie umila czasu jak miłe sercu towarzystwo. Od razu robi się człowiekowi jakoś raźniej na duszy gdy można w większym gronie choćby posiedzieć przy wspólnej kawie i porozmawiać Czasem jednak zdarzy się, że goście odwiedzą nas niespodziewanie i jakkolwiek mile widziani – nie jesteśmy przygotowani na taką wizytę lub czasu na przygotowanie czegoś do owej kawy mamy bardzo mało.

Jesli mamy luksus tych kilku godzin na przygotowanie własnego podwieczorku, gorąco polecam najprostsze z możliwych ciasto cytrynowe – pieczone w keksówce, bardzo szybkie i nieskomplikowane w wykonaniu, opatrzone niewielkim ryzykiem zakalca i składające się z bardzo bazowych składników, które zazwyczaj mamy już w domu. Gdy na przygotowania nie mamy wiele czasu, na inną okazję zostawmy popisowe ciasta przekładane wymyślnymi kremami, klasyczne strucle czy domowe placki drożdżowe – niepotrzebnie się tylko zestresujemy, a i prawdopodobieństwo, że coś nie wyjdzie jest dużo większe gdy działamy w pośpiechu. W końcu co nagle, to po diable!

kolaz 3

 

Wykonanie ciasta, na które przepis zamieszczam poniżej nie zajmie Wam więcej niz 15 minut, pieczenie – kolejnych 45 (podczas których można przygotować dom na przyjęcie gości) a po wyjęciu z pieca pozostaje już tylko poczekać aż spokojnie wystygnie i polukrować. Obok takich klasyków jak zebra, murzynek czy bazowe ciasto drożdżowe z kruszonką – ciasto cytrynowe to zdecydowanie jeden z tych wypieków, po który sięgam “awaryjnie”, zwłaszcza że wszystkie wypieki o smaku cytrynowym są automatycznie wśród moich ulubionych – uwielbiam po prostu połączenie cytrynowego ciasta ze słodkim , łamiącym się lukrem czy nawet kremem cytrynowym. Jedyne na co polecam uważać to, by nie przedobrzyć z ilością dodanego soku z cytryny gdyż, zwłaszcza jeśli sięgniemy po duży i dojrzały owoc, nadmiar płynu może zaowocowac zakalcem. Nie ma się jednak czego obawiać – uważajmy tylko by masa po ostatnim wymieszaniu była tak porządnie gęsta. Jeśli jest płynna, oznacza to tylko tyle, że musimy dodać troszkę więcej mąki dla wyrównania proporcji. Jak z każdym ciastem, po upływie ok 40 minut proszę drewnianym patyczkiem nakłuć placek w najgrubszym miejscu i po wyjęciu – sprawdzić czy jest suchy. Jeśli ciasto wciąż się maże, dajmy mu jeszcze 5-10 dodatkowych minut w piecu.

Ciasto cytrynowe
Write a review
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania/pieczenia
45 min
Całkowity czas wykonania
1 hr
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania/pieczenia
45 min
Całkowity czas wykonania
1 hr
Na ciasto
  1. kostka masła lub margaryny do pieczenia
  2. 1 cytryna
  3. 4 jajka średniej wielkości lub 3 duże
  4. niepełna szklanka cukru
  5. 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  6. 2 szklanki mąki
Na lukier
  1. 7 czubatych łyżek cukru pudru
  2. 3 łyżki gorącej wody
  3. kilka kropel soku z cytryny (opcjonalnie)
Ciasto
  1. Piekarnik nagrzać do 180C
  2. Cytrynę sparzyć wrzątkiem i zetrzeć drobno skórkę. Sok wycisnąć.
  3. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę a następnie pojedynczo dodawać jajka. Dokładnie wymieszać.
  4. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać stopniowo do maślanej masy wraz z sokiem z cytryny. Powstała masa powinna być gęsta.
  5. Standardową "keksówkę" wysmarować tłuszczem i wysypać brzegi bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i piec ok 45 minut sprawdzając pod koniec stopień wypieczenia za pomocą drewnianego patyczka, który wbijamy w ciasto w najgrubszym miejscu. W razie potrzeby, przetrzymać w piecu dodatkowe 5-10 minut.
Lukier
  1. Gdy ciasto trochę już ostygnie, przygotowujemy lukier ucierając dokładnie cukier puder z wrzątkiem i opcjonalnie - odrobiną soku z cytryny. Gęstość lukru regulujemy ilością dodanego płynu według swoich preferencji. Natychmiast po roztarciu rozprowadzamy po wierzchu ciasta.
http://www.kuchennykredens.pl/
 A na koniec, jak zwykle kilka zdjęć z procesu przygotowań! A jakie są Wasze sprawdzone przepisy “awaryjne”?

ciasto cytrynowe przepis

ciasto z pieca

ciasto w kawalkach

ciasto na stole

signature

 

 

Mogą zainteresować Cię również

7 komentarzy

  • Reply
    his explanation
    31 października, 2016 at 04:17

    I simply want to mention I’m newbie to weblog and honestly enjoyed you’re web blog. Likely I’m going to bookmark your blog . You amazingly come with beneficial stories. With thanks for revealing your web site.

  • Reply
    Suggested Looking at
    5 grudnia, 2016 at 21:13

    Hola! I’ve been reading your blog for a while now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Kingwood Texas! Just wanted to say keep up the great job!|

  • Reply
    discover this
    6 grudnia, 2016 at 00:23

    Hi, Neat post. There’s an issue along with your site in internet explorer, may test this? IE nonetheless is the marketplace chief and a good section of other folks will miss your wonderful writing due to this problem.|

  • Reply
    you could check here
    6 grudnia, 2016 at 06:27

    Hello there, I think your web site could be having browser compatibility problems. Whenever I look at your site in Safari, it looks fine however when opening in I.E., it’s got some overlapping issues. I merely wanted to give you a quick heads up! Aside from that, great blog!|

  • Reply
    Emilia
    16 kwietnia, 2018 at 09:05

    Pyszne, zwłaszcza na ciepło. Robiłam już kilka razy i ani razu zakalca:)

  • Reply
    Karolina
    4 października, 2020 at 18:23

    Przepyszne! Na wierzchu chrupiące, w środku wilgotne, przyjemny posmak masła i cytryny :)

  • Reply
    Anna
    17 stycznia, 2022 at 17:07

    Moje ulubione ciasto na szyko, zawsze się sprawdza, kiedy niespodziewanie ma ktoś wpaść:) Jest pyszne ciepłe i na drugi dzień, nawet jako śniadanie na słodko z kawą :)

  • Dodaj komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.