13 Desery

Szybkie ciasto migdałowe z malinami

ciasto migdałowe z malinami

Są dni, kiedy człowiekowi stać w kuchni się zwyczajnie czasem nie chce. Zwłaszcza kiedy pogoda rozpieszcza wciąż trwającym latem i po pięciu dniach spędzonych w biurze coś nas aż gna od rana na świeże powietrze. Co innego taka jesień czy zima – no wtedy to już jest zupełnie inna historia, bo gdy za oknem mróz i niepogoda a w dodatku apetyt dopisuje za dwóch – wśród zapachów i ciepła kuchni spędzić można bardzo przyjemnie całe godziny. 

Latem jednak jedzenie powinno bazować na świeżych produktach – owocach i warzywach, które przecież aż kipią słońcem i witaminami! A oprócz tego, że ma być świeżo i letnio w smaku no to musi też być szybko. Przynajmniej zazwyczaj!

Pomimo, że – jak większości ludzi – i mój apetyt w ciepłych miesiącach ma naturalnie tendencje spadkowe nie ma to absolutnie nic do rzeczy jeśli mowa o deserach. Na deser bowiem jakiejkolwiek maści zapotrzebowanie w naszym domu jest zawsze, zwłaszcza jeśli zapytać o to przy okazji weekendu. Coś dobrego na weekend musi w domu być i koniec.

W myśl zatem idei świeżości i szybkości – proponuję pyszne i ekspresowe ciasto migdałowe ze świeżymi malinami. Jeśli lubicie migdały i maliny – z pewnością absolutną stwierdzam, że na jednym wykonaniu tego ciasta się i u Ciebie drogi Czytelniku nie skończy! Przepis inspirowany jest klasykiem angielskich wypieków – bakewell tart, która jednak w oryginalnym wykonaniu zajmuje nieco więcej czasu niż ja w dniu dzisiejszym miałam cierpliwości. 

Ciasto migdałowe z tego przepisu jest wilgotne, w sam raz tylko słodkie i po prostu inne w smaku od typowych ciast ucieranych. Polecam! 

 

Szybkie ciasto migdałowe z malinami
Write a review
Drukuj
Składniki
  1. 140 g masła
  2. 140 g cukru
  3. 140 g mąki
  4. 140 g mielonych migdałów
  5. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  6. 2 jajka
  7. 250 g świeżych malin
  8. garstka płatków migdałów
  9. cukier puder do posypania gotowego ciasta
  10. (opcjonalnie) olejek migdałowy
Wykonanie
  1. Piekarnik nagrzać do 180 C. Spód okrągłej formy (20 cm) posmarować masłem i oprószyć mąką.
  2. Cukier utrzeć z jajkami na puszystą masę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz pozostałe składniki i ucierać (miksować) do uzyskania jednolitej masy - będzie bardzo gęsta.
  3. Połowę masy wyłożyć na spód formy i rozsypać na niej maliny (całe). Można również dodać kleksy konfitury malinowej pomiędzy owocami. Na to wykładamy pozostałą część masy, najlepiej rozpłaszczając ją najpierw w dłoniach na jak największy placek.
  4. Wierzch obsypać solidnie płatkami migdałów. Piec ok 40-45 minut do zarumienienia.
  5. Po wystudzeniu opruszyć cukrem pudrem.
http://www.kuchennykredens.pl/
ciasto migdałowe z malinami

ciasto migdałowe z malinami

signature

Mogą zainteresować Cię również

13 komentarzy

  • Reply
    Basia
    17 lipca, 2016 at 19:40

    Ale świetnie wygląda to ciasto – lubię takie, że tylko wymieszać i w sumie gotowe! Jutro będę piekła bo nakupowałam akurat malinek dziś

    • Reply
      Monika
      17 lipca, 2016 at 19:45

      Basiu, bardzo się cieszę! Daj koniecznie znać jak smakowało :-) Pozdrawiam

      • Reply
        Basia
        21 lipca, 2016 at 19:32

        Wyszło!! Wyszło!! I to jakie – wszyscy się zajadali i chwalili, że takie dobre domowe ciasto a nikt nawet nie miał pojęcia jak szybko się z nim uwinęłam! Dzięki za przepis, ląduje u mnie w przepiśniku

        • Reply
          Monika
          21 lipca, 2016 at 21:41

          No i o to chodzi Basiu!! :-) Bardzo się cieszę, że Ci się tak fajnie przepis sprawdził!

  • Reply
    Agnieszka
    20 lipca, 2016 at 09:30

    Wygląda bajecznie, uwielbiam takie szybkie ciasta :)

    • Reply
      Monika
      20 lipca, 2016 at 09:32

      Ja również – zwłaszcza gdy wraca się wieczorem do domu po pracy z wilczym apetytem na słodkie! ;-) Ciasto wychodzi naprawdę pyszne, polecam!
      Pozdrawiam serdecznie!

  • Reply
    naleśniki z serem
    21 września, 2016 at 21:40

    Twoje ciasto zapowiadają się pysznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)

    • Reply
      Monika
      24 września, 2016 at 12:52

      Polecam! Robi się je naprawdę w mgnieniu oka a idealnie umili popołudniową, jesienną herbatkę :-) Daj koniecznie znać jak smakowało! Pozdrawiam!

  • Reply
    click here now
    31 października, 2016 at 05:42

    I just want to say I’m beginner to blogs and seriously savored this web page. Almost certainly I’m planning to bookmark your blog . You certainly come with very good posts. Many thanks for sharing with us your blog.

  • Reply
    Ola22
    2 listopada, 2016 at 20:35

    Przepyszne wyszło, wszyscy zajadali ze smakiem :)

  • Reply
    sources tell me
    5 grudnia, 2016 at 23:22

    I was very pleased to uncover this great site. I want to to thank you for your time due to this fantastic read!! I definitely appreciated every part of it and i also have you book marked to check out new stuff in your site.|

  • Reply
    This Internet page
    6 grudnia, 2016 at 01:09

    Link exchange is nothing else however it is only placing the other person’s web site link on your page at appropriate place and other person will also do same for you.|

  • Reply
    Monika
    18 lutego, 2018 at 17:39

    A mnie nie wyszło:(
    Konsystencja nie nadawała się do wyłania tylko musiałam ugniesc
    Wyszło kruche
    Co zepsulam

  • Dodaj komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.