10 Desery

Domowy budyń waniliowy i czemu ta nazwa jest błędem

domowy budyń przepis

Zazwyczaj w życiu, a w kuchni już zwłaszcza – najlepsze rzeczy to te najprostsze, nieprzekombinowane. Tym samym, myślę że wiele osób zgodzi się ze mną że jednym z najlepszych podwieczorków – zwłaszcza w tak chłodne wciąż jeszcze wieczory pod ciepłym kocem jest domowy budyń waniliowy. Najlepiej taki z sokiem z malin lub kleksem malinowej konfitury. Taki budyń, który kiedyś babcie i mamy podsuwały pod nos na przegonienie szkolnych trosk albo gdy wieczorem przychodziła nieodparta pokusa na coś słodkiego. Ciepły, pachnący, na zjedzenie którego trzeba zrobić sobie przerwę i delektować się aksamitnym smakiem.

Ale! Zanim przejdziemy o krok choćby dalej, chciałabym w tym miejscu zaznaczyć, że tak naprawdę wszyscy nazywamy ten kuszący z obrazka powyżej deser w sposób co najmniej nieprecyzyjny! Taki właśnie “budyń” który widzicie na zdjęciu to bowiem nic innego jak … kisiel mleczny.

O prawdziwym przedwojennym budyniu mam zamiar napisać trochę więcej już niebawem; Słowem wstępu jednak nadmienię, że ten “prawdziwy budyń” wyglądem przypomina tradycyjną babę z dziurką pośrodku ciasta i przygotowywany jest w formie dość rzadkiej masy a następnie gotowany w szczelnie zamkniętej specjalnej formie w gorącej wodzie. W efekcie uzyskujemy konsystencję gotowanego na parze, puszystego i wilgotnego ciasta, które owszem – może być deserem ale zazwyczaj przygotowywane było w sposób jak najbardziej wytrawny – z kapusty, marchwi, jarmużu czy tak jak budyń lwowski – z przetartych wątróbek, jaj i grzybów.

Naprawdę ciekawe, w którym momencie nazwa budyń zaczęła jednoznacznie kojarzyć się właśnie z prezentowanym dziś deserem. Jeśli ktoś z Was wie, proszę – napiszcie! Swoją drogą, biorąc pod uwage jak nazwa ta zakorzeniła się już w zbiorowej świadomości i jak rzadkim daniem na polskich stołach jest dziś budyń tradycyjny (że tak pozwolę go sobie roboczo nazwać), językowo jakoś te dwa tak różne przecież dania należałoby rozróżnić…

domowy budyń przepis

Zwał jak zwał – nie zmienia to faktu, że wszystkie budynie są pyszne! Zamiast mylnych skojarzeń związanych z nazewnictwem sądzę, że daleko bardziej trapiące jest nieodparte skojarzenie większości ludzi z przygotowywaniem “kisielu mlecznego” z otwieraniem torebki budyniu instant. W takich czasach przyszlo nam żyć, że owszem – na wszystko brakuje czasu i gdzie tylko się da – jak najbardziej należy sprawy sobie upraszczać. W tym jednak akurat wypadku wykonanie budyniu z torebki czy domowym sposobem zajmie dokładnie taką samą ilość czasu (czyli niewielką) a zaoszczędzi nam nie tylko pieniędzy ale przede wszystkim – zdrowia.

Większość receptur na domowy budyń mówi jedynie o dodatku żółtek i mąki ziemniaczanej do mleka, ja jednak zdecydowanie namawiam do sprawdzenia na własnym podniebieniu jak smakuje taki zagęszczony mąką ziemniaczaną i zwykłą – pszenną w równych proporcjach. Wiecie jak? Po prostu lepiej.

Mąka ziemniaczana da nam bowiem konsystencje owszem – gęsta ale o wiele bardziej przypominającą kisiel właśnie niż budyń, do jakiego jestesmy w dzisiejszych czasach przyzwyczajeni a myślę, że w takim właśnie – siłą przyzwyczajenia – większość z nas gustuje.

Z mąką pszenną czy bez, gorąco zachęcam do przygotowania budyniu domowym, prostym sposobem. Gwarantuję, że raz spróbowawszy – nie sięgniecie już po budyń w proszku a ten rodzaj deseru będzie gościł w Waszych domach zdecydowanie częściej!

 

Domowy budyń waniliowy [kisiel mleczny]
Write a review
Drukuj
Czas przygotowania
3 min
Czas gotowania/pieczenia
7 min
Całkowity czas wykonania
10 min
Czas przygotowania
3 min
Czas gotowania/pieczenia
7 min
Całkowity czas wykonania
10 min
Składniki
  1. 400 ml mleka
  2. 1 x łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
  3. 1 x łyżka stołowa mąki pszennej
  4. łyżeczka masła
  5. 1-2 żołtka jaj
  6. 1,5 - 2 łyżki stołowe cukru (według upodobań)
  7. Laska wanilii lub cukier/ekstrakt waniliowy
Wykonanie
  1. Z 400 ml zimnego mleka odlać ok 1/4 szkl do osobnego naczynia. Resztę mleka zagotować w rondelku przelanym uprzednio zimną wodą (mleko się nie przypali)
  2. Jeśli mamy laskę prawdziwej wanilii, przeciąć ją wpół i przesuwając wzdłuż nożem wydzielić z wnętrza ziarenka
  3. Do odlanego mleka dodać w tym czasie 1 lub 2 żółtka, cukier, wanilię oraz obie mąki. Wszystko dokładnie wymieszać rozcierając grzbietem łyżki ewentualne grudki mąki (ważne)
  4. Gdy mleko osiągnie temperaturę gotowania, wlać mieszaninę i wciąż mieszając (najlepiej sprawdza się trzepaczka) poczekać do zgęstnienia (ok 3 min)
  5. Gotowy budyń przelać do salaterek i podawać ciepły lub ostudzony. Znakomicie smakuje z kleksem malinowej konfitury lub syropem z malin
http://www.kuchennykredens.pl/

Do wykonania deseru użyć możemy cukru waniliowego lub jeszcze lepiej – prawdziwej wanilii. Ach ten zapach!

wanilia

domowy budyń przepis

 signature

Mogą zainteresować Cię również

10 komentarzy

  • Reply
    Ela
    10 lutego, 2016 at 15:54

    Dzieki!! Wstyd sie przyznac ale nigdy nie pomyslam nawet, ze budyn mozna zrobic nie z torebki! Zdecydowanie trafia do mojego przepisnika!

    Ps. Fajna jest ta opcja z drukowaniem przepisu prosto z bloga!

    • Reply
      Monika
      2 marca, 2016 at 20:13

      Elu, bardzo się w takim razie cieszę, że mogłam podsunąć pomysł! Wiadomo, że wszyscy w dzisiejszych czasach tak się ścigamy z czasem, że trzeba sobie pewne rzeczy ułatwiać ale w tym akurat wypadku budyń z torebki nie zaoszczędzi nam ani czasu ani zdrowia ani pieniędzy, więc zawsze lepiej zrobić samemu! :-) Pozdrawiam serdecznie!!

  • Reply
    Paulina
    7 marca, 2016 at 22:18

    Ja za czasow jak jeszcze nie do konca patrzylam na to co jem uwielbialam budyń waniliowy na soku pomaranczowym.
    Nie dawno zrobilam go ale w wersji po domowemu. Wyszedl jeszcze lepszy. Choc jako bezglutenowiec robilam po prostu z maki kukurydzianej i ziemniaczanej w równych proporcjach.

    • Reply
      Monika
      9 marca, 2016 at 21:09

      Tak właśnie słyszałam, że z mąką kukurydzianą też bardzo dobrze wychodzi! A wiesz, że nigdy nie próbowałam, ba! nawet nie słyszałam o budyniu na soku pomarańczowym!! Muszę spróbować, zaintrygowałaś mnie! Pozdrawiam serdecznie!

  • Reply
    Read More Here
    31 października, 2016 at 06:38

    I just want to mention I am just new to blogging and certainly loved this web page. Almost certainly I’m going to bookmark your blog post . You definitely come with perfect articles. Many thanks for revealing your web page.

  • Reply
    please click the next web page
    5 grudnia, 2016 at 21:00

    Amazing blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A theme like yours with a few simple adjustements would really make my blog stand out. Please let me know where you got your design. Thanks a lot|

  • Reply
    My Page
    5 grudnia, 2016 at 22:25

    It’s fantastic that you are getting thoughts from this post as well as from our argument made here.|

  • Reply
    click the next post
    6 grudnia, 2016 at 00:52

    Hello There. I found your blog using msn. This is a very smartly written article. I will be sure to bookmark it and come back to learn more of your useful info. Thank you for the post. I will certainly return.|

  • Reply
    Read the Full Post
    6 grudnia, 2016 at 05:18

    Hello! I simply want to offer you a huge thumbs up for your great information you have right here on this post. I am returning to your site for more soon.|

  • Reply
    Sylwia
    10 kwietnia, 2023 at 11:01

    Czy nada się do drożdżówek?

  • Dodaj komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.