Pamiętacie przepis na domowy budyń waniliowy (a właściwie kisiel mleczny), na który przepis dawno-niedawno znaleźć można było na blogu? Jeśli nie, kategorycznie namawiam do niezwłocznego nadrobienia tej zaległości TU!
Do czego jednak zmierzam, to by raz na zawsze i z każdego domu wyplenić paskudny zwyczaj kupowania gotowych torebek proszku do robienia kisielu – czy to mlecznego czy owocowego nie ma się co przecież oszukiwać, że zawarty w nich proszek ma czy to z mlekiem czy z owocami cokolwiek wspólnego… Po publikacji wpisu o budyniu, dostałam od kilku z Was wiadomości, że nie znałyście tego sposobu wcześniej i nie sądziłyście, że wykonanie budyniu w domu jest tak proste.
No to drogie Panie jeśli budyń był łatwy to domowy kisiel owocowy to już naprawdę bułka z masłem! No i smak takiego domowego …. no to jest po prostu owocowa bomba smaku! Zwłaszcza przygotowując taki przysmak dla dzieci mamy pewność, że serwujemy im samo zdrowie zamiast samej chemii a przy okazji – mamy sprytny sposób na przemycenie solidnej porcji owoców dla dzieci-niejadków.
Zasada wykonania kisielu z każdych świeżych owoców jest taka sama i niezmienna od wielu, wielu lat. Przepis, który dziś prezentuję pochodzi jeszcze z “Praktycznego Kucharza Warszawskiego”, czyli książki wydanej w 1895 roku! No cóż, zawsze powtarzam, że przed wojną wiedzieli co dobre! Możecie więc śmiało wybierać ulubione kombinacje owoców jak również według własnych upodobań decydować czy wolicie w deserze całe kawałki owoców czy kisiel zupełnie “czysty”. Zapraszam!
- 300 g wiśni (waga po wydrylowaniu)
- 400 - 450 ml wody
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru (według własnego uznania)
- Z podanej ilości wody odlać 1/2 szkl. Odstawić do późniejszego użycia.
- Wiśnie umyć, pozbawić ogonków i pestek. Przełożyć do rondelka i zalać pozostałą wodą. Gotować do miękkości, wedle uznania dosłodzić do smaku.
- Gdy owoce się rozgotują, wyjąć ich większą część (w zależności czy w gotowym kisielu chcemy mieć kawałki całych owoców, co polecam!) i zblendować lub tradycyjnym sposobem - przetrzeć przez sito. Dodać ponownie do rondelka.
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuścić w 1/2 szkl pozostawionej uprzednio wody. Wlać do gotującego się owocowego wywaru i energicznie mieszając - poczekać kilkanaście sekund do zgęstnienia.
- Kisiel podawać gorący lub ostudzony.
Robota z domowym kisielem jest naprawdę żadna ale ważne, by owoce dobrze się rozgotowały:
Po dodaniu mąki, dosłownie w kilka chwil wszystko pięknie zgęstnieje i pozostanie nam cieszyć się wspaniałym, owocowym smakiem!
6 komentarzy
read more
31 października, 2016 at 04:01I just want to mention I’m beginner to blogging and honestly loved you’re page. Very likely I’m going to bookmark your blog . You actually have wonderful article content. Thanks a bunch for sharing your blog site.
about his
4 grudnia, 2016 at 07:17Great post. I am experiencing many of these issues as well..|
the full details
5 grudnia, 2016 at 20:44This is a topic that is near to my heart… Take care! Exactly where are your contact details though?|
this site
5 grudnia, 2016 at 23:34Hello there! I just wish to offer you a big thumbs up for your great info you have here on this post. I am returning to your website for more soon.|
my response
6 grudnia, 2016 at 00:27Hello there, I found your web site via Google even as looking for a related subject, your site got here up, it seems to be great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.
please click the following internet site
6 grudnia, 2016 at 06:34This page truly has all the information and facts I needed about this subject and didn’t know who to ask. |