Głowę dam sobie uciąć, że klasyczne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami to danie, które 85% Polaków wymieni wśród ulubionych. Nieodzownie kojarzące się z wigilijnym stołem ale pyszne i uwielbiane tak naprawdę przy każdej okazji – do barszczyku, z wody, podsmażane z okrasą ze słoninki, do przekąszenia na zimno. Kochają je wszyscy!
Przepis, który znajdziecie poniżej to bardziej letnia, świeża interpretacja tego klasycznego dania – pierogi są zatem pieczone w piecu, drożdżowe a farsz to nic innego jak duszona z kminkiem biała kapustka – swoją drogą świetna do wykorzystania będzie taka, która być może została z obiadu a nie ma na nią chętnych wśród domowników! Dla podkręcenia smaku, pierożki z wierzchu posypałam czarnuszką – jeśli ta przyprawa zalega gdzieś w czeluściach Twojej kuchennej szafki i nie bardzo wiesz co z nią począć to jest właśnie ten moment by przekonać się jak pysznie można czarnuszkę wykorzystać! Pasuje tu idealnie!
Takie drożdżowe pierogi to świetne urozmaicenie domowego jadłospisu, w dodatku – co równie ważne – bardzo tani i smaczny posiłek. Można je zjeść same, można do barszczyku a równie dobrze też na zimno jako przekąskę do pracy, do piwa czy jakie tam się trafią inne okazje. Pierogi takie robią się bardzo sprawnie, ciasto jest wyjątkowo przyjemne w wyrabianiu (i naprawdę pyszne w smaku!) a i farsz też praktycznie sam się nam poddusi – dla jednak co bardziej niecierpliwych podpowiem, że gdyby w trakcie lepienia malutkich, pedantycznie zgrabnych pierożków czynność ta się Wam znudziła – spokojnie z połowy ciasta i połowy farszu można zlepić kulebiaka jak na zdjęciu poniżej – gotowy pięknie się później kroi w plastry no i postawiony na stole na pewno zrobi wrażenie na domownikach.
Co ja się zresztą będę rozpisywać – jeśli lubicie świeży smak duszonej na masełku z koperkiem białej kapustki to te pierożki pokochacie! Zaręczam!
- 500 g mąki
- 7 g suchych drożdży/25 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 1 szkl ciepłego (uwaga: nie gorącego) mleka
- trochę soli
- 1 jajko + 1 jajko do smarowania
- ok 5-6 łyżek oleju
- opcjonalnie: czarnuszka do posypania
- główka białej kapusty
- cebula
- pieprz, sól do smaku
- 2-3 łyżki masła
- opcjonalnie: kminek, świeży koperek
- Używając świeżych drożdży, zrobić rozczyn z 1/4 szkl mleka, cukru i rozkruszonych drożdży - odstawić na chwilę do napuszenia. Dodać pozostałe składniki. Używając drożdży suszonych - wszystkie składniki od razu połączyć. Zagnieść elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując dodatkowo mąką. Dobrze wyrobić i odstawić na ok godzinę przykryte ściereczką do podwojenia objętości.
- W tym czasie kapustę obrać z wierzchnich liści i obgotować w osolonej wodzie. Gdy liście zmiękną ostudzić i poszatkować dość drobno. Na maśle w rondelku zeszklić cebulę i dodać rozdrobnioną kapustę oraz jeśli nam to odpowiada - kminek. Podlać odrobinę wodą i dusić do miękkości pod przykryciem ok 20-30 minut co jakiś czas mieszając. Jeśli chcemy dodać koperek robimy to dopiero pod koniec duszenia. Farsz odstawić z ognia i choć trochę wystudzić.
- Piec rozgrzać do 190 stopni. Połowę wyrośniętego ciasta wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkować na dość cienki placek. Pozostałą część ciasta przykryć by się nie wysuszyła. Szklanką wycinać koła z ciasta i lekko jeszcze je w dłoniach rozciągając - formować pierożki nakładając do środka ok łyżeczki farszu z kapusty). Gotowe układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć ściereczką - zostawić na ok 10-15 minut do podrośnięcia.
- Przed włożeniem do pieca, pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką. Piec na złoty kolor ok 15-20 minut.
5 komentarzy
My Web Site
5 grudnia, 2016 at 21:57I got this web site from my buddy who told me on the topic of this web site and now this time I am visiting this web page and reading very informative content at this time.|
Read Home Page
6 grudnia, 2016 at 01:40Its not my first time to go to see this website, i am visiting this web page dailly and take fastidious data from here everyday.|
Recommended Online site
6 grudnia, 2016 at 07:22I delight in, cause I discovered just what I used to be looking for. You’ve ended my 4 day lengthy hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye|
try this
6 grudnia, 2016 at 08:07This paragraph will help the internet visitors for creating new web site or even a blog from start to end.|
Ewelina
5 marca, 2023 at 19:47Gdzieś pod Przeworskiem na rzeszowszczyźnie pierogi z kapustą – tylko słodką robiona j.w. Mogą być pieczone drożdżowe lub zwykłe gotowane. Takie swojskie z kapusta kwaszona i grzybami za wyjątkowe świństwo uchodzą. Uwierzycie?