Przede wszystkim, witam Cię drogi Czytelniku serdecznie i dziękuję za odwiedziny na stronie!
Mam na imię Monika i jak zapewne można wywnioskować z zawartości bloga – uwielbiam dobre, domowe jedzenie. I nie chodzi tu jedynie o potrawy same w sobie – konkretne składniki czy proporcje a o to, jak wyraźny ślad i znaczenie kuchnia ma i mieć potrafi w naszym życiu. Każdy, lub prawie każdy dzień naszego życia zawiera przecież w sobie czas który przeznaczyliśmy na posiłek i wierzę, że czas ten możemy uczynić jeszcze bardziej magicznym i wyjątkowym. Jeśli dodamy jeszcze do tego ten, który przeznaczamy na jego przygotowanie, zakupy a idąc dalej – pracę, której celem jest między innymi zarobienie pieniędzy na ów przysłowiowy chleb to w ogóle okaże się, że jedzenie stanowi nie dość, że wspólny mianownik dla każdego człowieka to jeszcze bardzo istotny element naszego życia w ogóle.
Kuchenny Kredens powstał z myślą o osobach, które podobnie jak ja nie zajmują się gotowaniem profesjonalnie. Nie potrafię ugotować homara, nie znam sie na doborze win, piekąc mięso nie mierzę jego temperatury przy kości specjalnym termometrem a przyprawy dodaję “na oko”. Jakkolwiek banalnie to zabrzmi, staram sie gotować z sercem bo przecież gotuję dla ludzi, których kocham i na buziach których ten właśnie posiłek mam nadzieję wymaluje szeroki usmiech, da im siłę i wspomoże zdrowie. Wspólny posiłek ma dla mnie charakter wyjątkowy i głęboko wierzę, że nie ma lepszych okoliczności do pielęgnowania i budowania relacji międzyludzkich jak przy wspólnym stole. Nazwa strony – kuchenny kredens to coś, co bardzo kojarzy mi się z kuchnią i w ogóle domem jaki chciałabym stworzyć – nieco staroświeckim, ciepłym, pełnym zapachu świeżo pieczonego ciasta i śmiechu domowników oraz miłych gości. Taki, który w codziennej gonitwie stanowi azyl i miejsce, do którego chce się wracać a wnuki wspominają po latach.
Bardziej chyba od samej techniki przygotowywania potraw interesują mnie historie, które się za nimi kryją. Na stronie prezentuję przepisy i porady, ciekawostki z historii kuchni, które zapisane mam w swojej “kulinarnej pamięci”, smaki które codziennie współtworzą historię moją i mojej rodziny a także domu, który powoli jako kobieta buduję. Uwielbiam stare, przedwojenne receptury wygrzebane z dawno zapomnianych książek kucharskich czy takie, których ślady do tej pory znaleźć możemy w literaturze dawnych lat. Mam nadzieję dużo takich przepisów odtworzyć i opublikować, bo czy nie jest to w końcu fascynujące móc zjeść potrawę przygotowaną w taki sam sposób i o takim samym smaku jakim delektowali się ludzie dziesiątki lub nawet setki lat temu?
Nie przedłużając już niepotrzebnie, raz jeszcze serdecznie dziękuje Ci miły Gościu za odwiedziny i mam nadzieję, że przepisy które tu znajdziesz towarzyszyć Ci będą w budowniu Twojej historii. Jeśli choć jeden wpis zainspiruje Cię, by zamiast kolacji “na szybko” przygotować coś z sercem dla najbliższych i celebrować wspólny posiłek czerpiąc przy tym radość z samego procesu przygotowania to jest to dla mnie ogromna przyjemność i uzasadnienie istnienia Kuchennego Kredensu w przestrzeni Internetowej.
Zachęcam również do pozostawienia komentarza, sugestii a także podzielenia się swoją kulinarną historią czy wspomnieniem.
Życzę przyjemnego przeglądania oraz cudownego dnia!
11 komentarzy
http://www.hallusforte.pl/
18 sierpnia, 2015 at 19:21Dobrze powiedziane. I jeszcze lepszy wpis.
Hosting
16 października, 2016 at 20:52Kredens kuchenny drewniany sklada sie z dwoch czesci. Pierwsza jest podstawa ktora swoim wygladem przypomina duza komode lub bufet. Moze byc wyposazona w drzwiczki, szuflady lub jedno i drugie. W dolnej czesci regalu mozna przechowywac kuchenne tekstylia lub akcesoria . Na podstawie kredensu znajduje sie nadstawka. Moze miec forme prostego regalu lub przeszklonej witryny. To miejsce w ktorym doskonale odnajda sie talerze , miski, filizanki i inne naczynia kuchenne .
simply click the following internet page
5 grudnia, 2016 at 21:54Hi, i think that i saw you visited my website thus i got here to return the desire?.I am attempting to in finding things to improve my site!I assume its adequate to make use of some of your concepts!!|
click here for more
6 grudnia, 2016 at 01:39What’s up to every , as I am genuinely eager of reading this webpage’s post to be updated daily. It carries nice data.|
go now
6 grudnia, 2016 at 04:34Great blog here! Also your web site loads up fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as quickly as yours lol|
More Tips
6 grudnia, 2016 at 06:33You could certainly see your enthusiasm within the article you write. The sector hopes for even more passionate writers like you who aren’t afraid to mention how they believe. At all times follow your heart.|
click here for more info
6 grudnia, 2016 at 07:58Howdy! I know this is somewhat off-topic however I had to ask. Does running a well-established website like yours take a massive amount work? I’m completely new to blogging but I do write in my diary everyday. I’d like to start a blog so I can share my personal experience and thoughts online. Please let me know if you have any kind of ideas or tips for brand new aspiring bloggers. Thankyou!|
asia
10 marca, 2020 at 19:27chyba ma pani zeza
Ola
13 lipca, 2020 at 13:26Właśnie udało mi się kupić Pani książkę :) Co wcale nie jest takie proste :)
Uwielbiam wszystko co stare: koronki, meble, zegary, naturalne barwienie tkanin, stare przepisy, książki i stroje :) Próbując rozerwać się na kawałki staram się złapać wszystkie sroki za ogon. Dziś robiłam atrament z płatków maku, barwię wełnę liśćmi jabłoni i planuję wieczorem piec ciasteczka w kształcie wiewiórek z Pani przepisu. Bardzo mi się na tym blogu podoba, moje klimaty. Jest Pani śliczna i piszę to bez przesady.
Bożena
13 czerwca, 2021 at 16:34Gdzie kupię Twoją książkę?
Paulina
12 stycznia, 2022 at 22:20Wspaniały blog! Gratuluję pomysłu i pasji, którą zarażasz :) W końcu coś nowego w gąszczu współczesnych blogów kulianarnych.