Jednym z powodów, dla których lubię jesień i zimę to długie wieczory – wiem, wiem – stwierdzenie to jest dość kontrowersyjne a minusów takiego stanu rzeczy jest pewnie tyleż samo co i plusów.
Gdy za oknem jest jednak zimno i ciemno, okoliczności takie zdecydowanie sprzyjają spotkaniom towarzyskim w domowym zaciszu. Jeśli są to spotkania męskie, albo po prostu takie mniej formalne w gronie najbliższych przyjaciół – jako przekąskę bardzo polecam domowe precle – z makiem, sezamem czy solą będą idealnie pasować do piwa ale sprawdzą się też idealnie jako mała przekąska na wynos, po którą spokojnie sięgnąć będzie można w drodze gdy zgłodniejemy.
Historia precla jest bardzo stara i do dziś właściwie nie wiadomo, skąd tak naprawdę wywodzi się tradycja tego wypieku – choć w dzisiejszej świadomości precle nierozłącznie kojarzą się z naszymi zachodnimi sąsiadami, źródła kierują wszystkie tropy do zakonników włoskich, którzy wypiek ten stworzyć mieli już w VI w.n.e. na kształt rąk złożonych do modlitwy (w tamtym bowiem czasie modlono się z rękoma skrzyżowanymi na piersi, nie zaś poprzez złożenie rąk w sposób w jaki czynimy to obecnie). Szczyt popularności w kulturze europejskiej precle zdobyły niewiele później, bo w VII w. kiedy to Kościół wprowadził surowsze, bardziej restrykcyjne zalecenia względem okresów Postu. W dniach tych bowiem ten prosty, tradycyjny wypiek kojarzony z modlitwą stanowił idealne, skromne pożywienie dla wiernych, kiedy to wstrzymywano się od spożywania mięsa, jaj czy nabiału. Poza splotem precla kojarzonym nierozłącznie z modlitwą, również trzy jego otwory przywodzić na myśl miały symbolikę Trójcy Świętej a sam wypiek kojarzony być zaczął jako znak szczęścia, dobrobytu i rozwoju duchowego. Precle wręczano ubogim na ulicach, a podobno kilkanaście ich wozów zamówił u krakowskich piekarzy sam Władysław Jagiełło przed wyruszeniem pod Grunwald.
Zaznaczyć tu tym samym należy, że precle, bajgle jak i obwarzanki nie są nazwami, których używać można wymiennie choć zasadnicza metoda wypieku ich wszystkich jest dość zbliżona. Charakterystyczny smak i teksturę zawdzięczają one bowiem temu, że ciasto przed upieczeniem jest obgotowywane (lub po krakowsku – “obwarzane”, stąd nazwa naszego tradycyjnego wypieku) w gorącej wodzie. Ciekawostką jest również to, iż w XVII wieku w Austrii symbolizujący szczęście precel używany był podczas ceremonii zaślubin par królewskich jako dobra wróżba na przyszłość małżonków.
Obecnie precle znane są na całym świecie, choć nieoficjalną ich kolebką niewątpliwie są Niemcy. Cóż jednak stoi na przeszkodzie wykonania ich samodzielnie w domu, zwłaszcza, iż nie jest to wcale trudne a wszystkie potrzebne składniki macie zatem w domu. Charakterystyczna i chyba najważniejsza jest metoda złożenia wałeczków ciasta, instrukcję którego przedstawiam poniżej. Jeśli zdecydujecie się upiec własne precle, do czego serdecznie zachęcam – podzielcie się proszę koniecznie zdjęciem w komentarzu!
- 2 kopiaste szkl mąki (sprawdzi się zarówno zwykła pszenna jak i chlebowa)
- 1 łyżeczka drożdży suszonych
- 3 łyżki cukru
- 2 `łyżki roztopionego masła
- 1 szkl ciepłego mleka
- 1 łyżeczka soli
- 4-5 łyżek sody oczyszczonej
- 2 szkl wody
- 1 jajko
- dowolne posypki (mak, sezam, sól gruboziarnista)
- Drożdże dodać do ciepłego (ale nie gorącego mleka) wraz z łyżką cukru i odstawić na chwilę do uaktywnienia
- W tym czasie mąkę przesiać i połączyć z pozostałymi suchymi składnikami, po czym dodać mleko i masło. Ciasto porządnie wyrobić na stolnicy aż będzie gładkie i elastyczne, nie klejące się do rąk (w razie potrzeby podsypać mąką).
- Wyrobione ciasto przełożyć do głębokiej miski, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż podwoi objętość (ok. 1 - 2 godziny).
- Gdy ciasto wyrośnie, piekarnik nastawić do nagrzania na 200C (bez termoobiegu) oraz wstawić do zagotowania garnek z wodą z dodatkiem sody oczyszczonej.
- W czasie gdy woda się gotuje, ciasto podzielić na 6 części, z każdej zrolować wałek ciasta i formować w precle według instrukcji powyżej.
- Gotowe precle wrzucać ostrożnie na wrzącą wodę i gotować 30 sek z każdej strony po czym układać na wysmarowanej olejem lub wyłożonej folią aluminiową (również posmarowaną olejem) blasze.
- Ułożone precle posmarować roztrzepanym jajkiem (dla koloru do jajka dodać możemy odrobinę śmietanki) i posypać solą gruboziarnistą, makiem lub sezamem.
- Piec w 200C do zrumienienia (ok 12 minut).
3 komentarze
look here
31 października, 2016 at 06:06I simply want to say I’m newbie to blogging and absolutely liked your web-site. Likely I’m going to bookmark your blog post . You certainly have good stories. Kudos for sharing your website page.
homesite
5 grudnia, 2016 at 22:13Hi, Neat post. There’s an issue along with your site in internet explorer, could check this? IE still is the marketplace leader and a good portion of folks will omit your fantastic writing because of this problem.|
homesite
6 grudnia, 2016 at 04:56Hi to every one, it’s genuinely a nice for me to visit this site, it includes precious Information.|