Są w każdym kraju i w każdym domu takie wypieki, na których wychowują się pokolenia – również w zakresie nauki gotowania. Zazwyczaj są to proste ciasta ucierane, które z pomocą dziecięcych rączek można szybko i sprawnie przygotować by potem cieszyć się efektami takich rodzinnych wypieków. Dla każdego przecież dziecka upiec (prawie samodzielnie!) całą blachę ciasta no to nie jest w końcu byle jaki wyczyn! A gotowy wypiek doprawiony taką doza rozpierającej dziecięcej dumy smakuje najlepiej na świecie!
I tak jak francuskie dzieci pieką pod bacznym okiem rodziców ciasta jogurtowe a amerykańskie kilkulatki – popularne muffinki, tak w Polsce laur ten nieodzownie przyznać trzeba, przynajmniej na podstawie wspomnień mojego pokolenia – murzynkowi i zebrze. Wiadomo, ciasta piekło się różne – jabłeczniki, serniki, makowce, karpatki – te jednak zazwyczaj pozostawiane były mamom, babciom i w ogóle starszym domownikom – dzieciaki przy nich ewentualnie asystowały – zwłaszcza w zakresie wyjadania resztek masy czy okrawków ciasta w procesie przygotowań! Któż by zresztą narzekał na taki zakres odpowiedzialnosci!
Tak czy inaczej, do tej pory i murzynek i zebra to ciasta, do których od czasu do czasu wracam gdy chce nam się czegoś słodkiego a w domu nie ma akurat pod ręka zbyt wielu składników, gdy najdzie mnie na nocne pieczenie lub zwyczajnie przypomni mi się smak domowego murzynka ze szklanką kakao do wieczornej lektury i nijak nie uda mi się tej myśli z głowy przegonić. Bo przy takim murzynku od razu jakoś tak się robi błogo, bezpiecznie i domowo.
Na murzynka idealnego jest kilka szkół – jedni robią na maśle, drudzy na oleju. Jedni oblewają czekoladą, drudzy –nie. Jedni pieką w keksowce, drudzy – w kwadratowej brytfance (gdy sama bylam dzieckiem piekło się je w prodiżu!). A ja nie dość, że na oleju i w keksówce to jeszcze dodaję kilka łyżek konfitury i podpisać się pod tym patentem mogę rękami obiema bo nie dość, że ciasto staje się jeszcze bardziej wilgotne to dodatkowo konfitura, choć w zasadzie niewyczuwalna – wspaniale podbija smak kakao. Jeśli ktoś ma życzenie, można oczywiście kombinować i z murzynka zrobić całkiem reprezentatywny wypiek – przełożyć go jakąś masą (serową czy choćby budyniową), konfiturą, ładnie ozdobić – czego dusza i oczy zapragną. Ja jednak najbardziej lubię taki właśnie najprostszy, domowy – zupełnie niedoskonały!
Ciasto to naprawde wychodzi zawsze i każdemu. Jest tanie i szybkie i choć może niezbyt wyszukane – na pewno dostarczy wiele radości i dzieciom i dorosłym. I niech się znajdzie taki, co nie oblizuje łyżki z surowego jeszcze ciasta!
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szkl oleju
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 2 jajka
- 3 łyżki konfitury bez pestek (polecam malinową lub z czarnej porzeczki!)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Cukier lub ekstrakt waniliowy do smaku
- opcjonalnie: czekolada i masło do wykonania polewy
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C.
- Cukier utrzeć z jajkami na puszystą masę. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
- Do gotowej masy dodać konfiturę lub dżem - ponownie krótko wymieszać.
- Formę "keksówkę" wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przelać gotową masę.
- Piec ok 50 minut do "suchego patyczka".
13 komentarzy
ewe
3 marca, 2017 at 08:57Można użyć masła zamiast oleju?
ja
3 marca, 2017 at 19:12od razu całe jajka ubijamy z cukrem czy najpierw białka, później żółtka i cukier? I co robimy z mlekiem?
Dusia
30 stycznia, 2018 at 12:17Jaja ubijasz całe z cukrem na puszysta masę.Pozniej cl dodajesz resztę składników, włącznie z mlekiem.
Dusia
30 stycznia, 2018 at 12:18Jaja ubijasz całe z cukrem na puszysta masę.Pozniej dodajesz resztę składników, włącznie z mlekiem.
Kasia Rz
25 listopada, 2017 at 11:12Murzynek to moje pierwsze, samodzielnie upieczone ciasto – miałam chyba 12 lat. Pozdrawiam i gratuluję udanego blogu. Zdjęcie na okładce książki – stylizacja na Nigellę – nie wierzę, że to przypadek:)
joanna z
16 stycznia, 2018 at 15:36czy mozna uzyc masla zamiast oleju , jesli tak to w jakiej ilosci?
Joanna Z
20 stycznia, 2018 at 23:32Dlaczego nie na odpowiedzi na zapytania
Dotyczace przepisu “murzynka”?
Czy jest originalny przepis na polewe?
Dusia
30 stycznia, 2018 at 12:14Zrobiony, przepyszny wilgotny murzynek. Znikł w 5 minut jest obłędny a przy tym taki banalny w wykonaniu. Właśnie piekę następny.?.
unia
3 września, 2019 at 23:39Wypróbowałam. Bardzo dobry przepis :)
Dann
30 listopada, 2019 at 17:30Świetny przepis a ciasto pyszne :)
Murzynek
7 marca, 2021 at 12:22Mozna pominąć dżem?
Anonim
20 listopada, 2022 at 10:23Trudno mi uwierzyć, ale wyszedł zakalec….co mogło pójść źle?
Sylwia
15 listopada, 2023 at 16:54Mega szybki przepis (tak jak lubie) ciasto cudowne i wilgotne, .. Dziękuje?