Kuchnia, również ta domowa jak wszystkie niemal dziedziny życia w obecnych czasach, ulegają pewnym modom. Co jakiś czas trendy te zataczają koło w historii i nagle pewne dania czy składniki powracają do łask, świecąc triumfy popularności w restauracyjnych kartach dań, programach śniadaniowych i na blogach kulinarnych zachęcających nas do ich spożywania na śniadanie, obiad i kolację, czasem aż do przesytu.
Jednym z takich właśnie trendów ostatnich (kilkunastu już chyba!) miesięcy są placki z cukinii, które zapomniane przez całe lata w domowych gospodarstwach – powróciły z hukiem i wyparły większość wariacji placków przygotowywanych na bazie warzyw, łącznie z tymi najpopularniejszymi – plackami ziemniaczanymi.
Skąd ta moda? Pewnie stąd, że placki takie są lżejsze i w zasadzie szybsze w przygotowaniu niż te ziemniaczane (łatwiej w końcu starkowac miękka cukinię niż ziemniaka!), że są niskokaloryczne i zielone a to ostatnio w ogóle jest w modzie i że cukinia sama w sobie jest postrzegana jako atrakcyjny składnik, pewnie dlatego iż przez ostatnich kilkanascie lat nie była na polskich stołach specjalnie popularna i teraz, wraz z bakłażanem czy kozim serem – jawi sie jako “fit” ciekawostka kulinarna.
Tymczasem, placki przygotowywane na bazie warzyw – z cukinią włącznie to żaden nowy wymysł a w dodatku danie bardzo proste i tanie w przygotowaniu zwłaszcza, gdy sezon na warzywa w pełni. Tym bardziej włos się na głowie jeży widząc, że w zupełnie zwykłej knajpce za porcję 4 takich placuszków zapłacić musimy nieraz krocie!
Tak czy inaczej nie o plackach z cukinii będzie dzis mowa, choć całkiem smaczne – nie chcę po raz setny powielać przepisu, który – choć zupełnie nieskomplikowany – zdaje się występować na niemal każdej witrynie kulinarnej choć różni się jedynie dobranymi doń dodatkami. Od tych najbardziej podstawowych, po najbardziej wyszukane – serwowane z plastrami wędzonego łososia, gwarantuję że każde znajdziecie w czeluściach Internetu.
W dzisiejszym wpisie chciałabym zaproponować danie podobne a jednak, w moim osobistym odczuciu – przebijające placki z cukinii na głowę! Chodzi bowiem o placki ze starego, dobrego kabaczka!
Kabaczek to dla mnie wspomnienie smaku sprzed lat i wspaniały pomysł na ciepłą, lekkostrawną kolację. W dodatku sam wygląd i zapach kabaczka cieszy zmysły! Choć w gruncie rzeczy podobne do tych z cukinii – placki z kabaczka są dużo delikatniejsze, bardziej kremowe w smaku i konsystencji a w połączeniu z domowym sosem czosnkowym i koperkiem stanowią, przynajmniej dla mnie – idealne wprost połączenie smaków. Porównując je z tymi z cukinii odrazu spostrzeżecie, że są mniej suche, delikatniejsze, bardziej aromatyczne i przywołujące na myśl cudowne smaki domowej kuchni sprzed lat. Jeśli jeszcze się zastanawiacie co przygotować dziś na kolację – z czystym sumieniem serdecznie polecam takie wlasnie placuszki!
Podobnie jak w przypadku cukinii jedyną rzeczą, na którą musicie zwrócić uwagę to odciśnięcie wody z tego okazałego warzywa. A jak się sami przekonacie, jest jej tam naprawdę sporo… Po starkowaniu kabaczka i usunięciu pestek ze środka, wystarczy w tym celu powstałe wiórki posypać hojnie solą i odstawić na ok 20-30 minut. Po tym czasie wyciskamy nadmiar wody – możemy zrobić to po prostu – w rękach, na sitku lub wyciskając przez materiał. Dopiero tak przygotowanego kabaczka łączymy z pozostałymi składnikami, w przeciwnym razie masa będzie zbyt rzadka do smażenia i placki będą się zwyczajnie rozpadać. Końcowa konsystencja ma być taka, jak w przypadku placków ziemniaczanych. A oto jak dokładnie wykonać takie właśnie wyjątkowe placuszki:
- 1 duży kabaczek
- 3 jaja (lub 2 duże)
- 4 łyżki mąki
- ząbek czosnku
- garść koperku, garść szczypiorku
- sól, pieprz
- Kabaczek dokładnie umyć i przekroić wpół. Łyżką stołową wydrążyć usuwając gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Starkowany kabaczek przełożyć do miski i obsypać solą, by puścił wodę. Wymieszać i odstawić na co najmniej 15-20 minut. W tym czasie posiekać szczypiorek i koperek.
- Gdy kabaczek puści wodę, dokładnie odcisnąć miąższ przez bawełnianą ściereczkę lub ręcznie.
- Odciśnięty kabaczek wymieszać z roztrzepanymi jajkami, ziołami, mąką oraz wyciśniętym ząbkiem czosnku. Gdyby masa była zbyt lejąca, dodać jeszcze łyżkę lub dwie mąki.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć z obu stron na średnim ogniu by placuszki się zezłociły ale zdążyły "dojść" w środku.
- Gotowe odsączyć z nadmiaru oleju, podawać samodzielnie, z sosem czosnkowym lub koperkowym lub jako dodatek do dań.
A tu już efekt końcowy – lekkie i pyszne placuszki, do których przygotowania serdecznie zachęcam!
7 komentarzy
Ika
30 sierpnia, 2015 at 11:16Po prostu pychotka, cos sezonowego, niedrogiego, lekkiego a przy tym tak pysznego. Dzieki za przepis – juz wyprobowany – sprawdzil sie.
Monika
30 sierpnia, 2015 at 20:08Fantastycznie! Bardzo się zatem cieszę, że smakowało i ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz! Pozdrawiam serdecznie!
Agataaa
14 września, 2015 at 11:13Ale pychaaa!! Pamietam takie z dziecinstwa i tez od dziecinstwa ich potem nie jadlam…. Rzeczywiscie, placki z cukinii sie nie umywaja!
Dziekuje ci bardzo za przywolanie tego smaku w mojej pamieci – juz wiem, co zaserwuje dzis na kolacje moim pociechom!!
Monika
14 września, 2015 at 11:20Agatko, nawet nie wiesz jaka radosc sprawilas mi swoim komentarzem <3 Twoje dzieci beda miec dzisiaj zatem pyszna kolacje - dajcie koniecznie znac czy smakowalo! :-) Pozdrawiam Was serdecznie!
url
4 grudnia, 2016 at 05:52It’s amazing to pay a quick visit this web page and reading the views of all mates about this post, while I am also eager of getting knowledge.|
you can try this out
5 grudnia, 2016 at 23:38Very good blog! Do you have any helpful hints for aspiring writers? I’m hoping to start my own blog soon but I’m a little lost on everything. Would you suggest starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m totally confused .. Any ideas? Cheers!|
click over here now
6 grudnia, 2016 at 00:44Hi there, I enjoy reading all of your post. I like to write a little comment to support you.|