10 Dania główne/ Dania jarskie

“Retro warzywa” i tarta z botwiny z kozim serem i jarmużem

tarta z botwiną i kozim serem

Długie weekendy mają tę przewagę nad tymi zwykłymi, dwudniowymi że na wszystko czasu jest więcej a przede wszystkim – dwa jego pierwsze dni nie są skażone myślą, że już się właściwie kończą i następnego już poranka znowu trzeba wrócić do pracy i z czasem się do utraty tchu na powrót ścigać. Mamy czas dla bliskich i dla siebie samej a przy tym też daleko więcej cierpliwości do wszystkiego i wszystkich. Również do gotowania, z którego w takich warunkach uczynić można coś zupełnie wyjątkowego. 

W takie właśnie nieco leniwe dni, gdy nic nie muszę a wszystko mogę jakoś przewrotnie – jak to w naturze ludzkiej bywa – chce się człowiekowi więcej! Tym bardziej ucieszyła mnie przesyłka, którą przyniósł kilka dni temu listonosz – najnowsza książka Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza – “Retro warzywa”, której już sam tytuł sprawia, że umieram z ciekawości jakie przepisy ukryte są w środku! A są nie byle jakie!

Format książki jest naprawdę nietypowy – Autorzy wybrali bowiem siedem warzyw, które pomimo iż kiedyś w naszej kuchni popularne – dziś stały się albo całkiem niemal zapomniane albo tak “egzotyczne”, że nawet jakby człowiek w sklepie znalazł to i tak nie wiadomo co z tym zrobić… Do takich właśnie warzyw Autorzy zaliczyli – czy słusznie czy nie, pozostawiam każdego indywidualnej ocenie – buraka, rabarbar, jarmuż, skorzonerę, pasternak, brukiew oraz topinambur. retro warzywa

Każdy rozdział zawiera szereg przepisów z wykorzystaniem wyróżnionego warzywa – każdy opatrzony dodatkowo naprawdę pięknymi, klimatycznymi fotografiami. Jedne przepisy aż krzyczą do mnie, że są pyszne i żeby je natychmiast wykonać, podczas gdy inne wydały mi się zwyczajnie przekombinowane – jeszcze się taki nie urodził, co by wszystkim dogodził i oczywiście dla wielu przekombinowane te przepisy wcale być nie muszą. Nie zmienia to jednak faktu, że wiele z zawartych tu przepisów na pewno wykorzystam a jak mi coś nie podpasuje – to sobie pod własny smak i zasoby spiżarni pozmieniam. Tym samym z pełnym przekonaniem mogę powiedzieć – książkę polecam bo podsuwa pomysły i szczerze inspiruje. 

Do tego stopnia, że jeden z przepisów wykorzystałam od razu i zasmakował nam do tego stopnia, że na pewno zagości w domowym jadłospisie ponownie i to zapewne w całkiem nieodległej przyszłości. Mowa tutaj o tarcie z botwiny i koziego sera, do której od siebie dodałam jeszcze jedno warzywo z listy – jarmuż. No niebo w gębie! Naprawdę!

Wyjaśnię od razu, że buraki wcale nie są w tej tarcie jakimś specjalnie dominującym smakiem i nie smakują, jak się co poniektórzy mogą obawiać – jak te zwykłe, tarte do obiadu. W połączeniu z pozostałymi składnikami tworzą naprawdę smaczne, ciekawe danie obiadowe czy też – w mniejszych porcjach – przekąskę na wieczór z bliskimi. Podobno jeść ją można i na ciepło i na zimno, choć tego akurat zweryfikować nie mogłam gdyż tarta nie zdążyła dotrwać do stanu ostygnięcia. Naprawdę polecam!

Tarta z botwiny i koziego sera z jarmużem
Write a review
Drukuj
Na ciasto
  1. 125 g zimnego masła
  2. 250 g mąki
  3. 1 żółtko
  4. 2 łyżki zimnej wody
  5. odrobina soli
na farsz
  1. 200 g sera koziego
  2. 1 pęczek botwiny (lub 4 ugotowane buraki)
  3. 200 g śmietany 18%
  4. 2 jajka + 1 białko z ciasta
  5. gałka muszkatołowa
  6. sól, pieprz
  7. liście jarmużu (moja modyfikacja)
Wykonanie
  1. Zimne masło pokroić w kostkę. Dodać pozostałe składniki na ciasto i posiekać nożem. Wymieszać, wyrobić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 45 minut.
  2. Zetrzeć połowę sera na tarce (lub gdy używamy miękkiego - po prostu rozdrobnić), resztę pokroić w kostkę. Obrać bulwy buraków z liści i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Umyć liście oraz łodygi i drobno pokroić. Obgotować łodygi (3 min), odcedzić i przelać zimną wodą, a następnie osuszyć. Przelać wrzątkiem posiekane liście botwiny i osuszyć.
  3. Roztrzepać jajka ze śmietaną i doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wymieszać ze startym serem.
  4. Ciasto rozwałkować, nałożyć na formę do tart, nakłuć widelcem, po czym przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia i obciążyć grochem lub fasolą. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 C. Po tym czasie ściągnąć papier i piec jeszcze 3-4 minuty.
  5. Nałożyć starte buraki, łodygi i liście oraz umyte i osuszone liście jarmużu, zalać masą śmietanowo-serową, posypać z wierzchu resztą sera i piec jeszcze 35-40 minut.
  6. Źródło przepisu: "Retro warzywa", P. Łukasik, G. Targosz
http://www.kuchennykredens.pl/

retro warzywa

 

tarta z botwiną i kozim serem

 

tarta z botwiny z kozim serem

signature

 

 

Mogą zainteresować Cię również

10 komentarzy

  • Reply
    Minka
    20 sierpnia, 2016 at 18:29

    Świetny pomysł na to połączenie smaków! Muszę się rozejrzeć w księgarni za tą książką bo z tego co piszesz zapowiada się naprawdę ciekawie.

    • Reply
      Monika
      20 sierpnia, 2016 at 22:54

      Moja droga, koniecznie! Książka jest naprawdę godna polecenia nie tylko ze względu na jakość wydania ale też na naprawdę niebanalne przepisy!
      A tarta – no co ja tu będę mówić – cudna jest! Pozdrawiam!

  • Reply
    Margaret
    23 sierpnia, 2016 at 13:43

    Muszę koniecznie spróbować, wygląda wyśmienicie a smakuje pewnie jeszcze lepiej. :)

    • Reply
      Monika
      27 sierpnia, 2016 at 21:49

      Gosiu, polecam! Naprawdę wychodzi przepyszna i jest świetnym pomysłem na urozmaicenie domowego jadłospisu! <3
      Pozdrawiam serdecznie i daj koniecznie znać jak Ci smakowało!

  • Reply
    Antoni
    25 sierpnia, 2016 at 06:40

    Wczoraj na kolacje dla dziewczyny zrobilem i wyszlo super! Naprawde smak rewelacyjny i swietnie dobrane proporcje. Pozdrawiam!

    • Reply
      Monika
      27 sierpnia, 2016 at 21:46

      Antoni, strasznie się cieszę! My tą tartę robiliśmy już jakieś 4 razy od kiedy pierwszy raz jej spróbowałam – można się uzależnić! ;-) Pozdrawiam Was oboje!

  • Reply
    over here
    31 października, 2016 at 09:00

    I simply want to say I am just new to blogging and site-building and certainly savored this web blog. More than likely I’m going to bookmark your blog post . You definitely come with outstanding stories. Thanks a lot for sharing your blog.

  • Reply
    view site…
    5 grudnia, 2016 at 22:46

    Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a little bit, but instead of that, this is excellent blog. An excellent read. I will definitely be back.|

  • Reply
    Visit Webpage
    6 grudnia, 2016 at 00:16

    Very good article! We are linking to this particularly great post on our site. Keep up the good writing.|

  • Reply
    look at more info
    6 grudnia, 2016 at 04:54

    I am really inspired along with your writing talents and also with the layout for your weblog. Is this a paid subject or did you modify it yourself? Anyway keep up the nice high quality writing, it’s uncommon to peer a great blog like this one these days..|

  • Dodaj komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.