8 Śniadania

Wyjątkowe śniadanie, czyli przedwojenne jajka a’la princesse

jajka a'la princesse

Czasem są takie dni, kiedy ma się ochotę na rzeczy wyjątkowe. Nie chodzi o jakieś wielkie, kosztowne sprawy a o zupełnie malutkie elementy codzienności, które praktycznie bez żadnych nakładów finansowych mogą sprawić, że nasz dzień będzie zupełnie niezwyczajny a między samopoczuciem księżnej na zamku a naszym nie będzie najmniejszej różnicy. I słusznie, bo tylko z takim nastawieniem naprawdę można zdobywać świat! 

Czasem wystarczy wazon świeżych kwiatów w pokoju, świeżo zaparzona kawa podana w pięknej filiżance, wykrochmalona pościel czy wykwintne śniadanie by naprawdę dobrze zacząć dzień. I zgadnijcie, w którym z elementów tej układanki mogę pomóc? :-)

Dzisiejszy wpis polecam szczególnie Panom, w sercach których zrodził się piękny pomysł by w taki właśnie sposób zaczarować dzień swojej drugiej połówki. Nawet jednak jeśli śniadanie będziecie przygotowywać sobie sami i jeść je sami, to czemu niby nie zrobić tego iście po królewsku?!

Jajka a’la princesse to śniadanie na bazie jaj jednak w dość nietypowej odsłonie. Przepis pochodzi, jak już tytuł podpowiada – sprzed wojny i polecany był ówcześnie na wykwintne, proszone śniadania. Myślę, że spokojnie można danie takie podać również na kolację zwłaszcza jeśli o poranku dysponujemy jedynie kilkoma chwilami i absolutnym brakiem cierpliwości na guzdranie się z przygotowaniem jakichkolwiek dań. Wykonanie jajek w tym wydaniu w takim wypadku polecam na bardziej spokojny dzień, kiedy to w pełni będziemy mogli docenić jego walory smakowe i estetyczne.

W gruncie rzeczy – nie oszukujmy się, jajka a’la princesse nie są niczym w wykonaniu specjalnie trudnym. Jedynym wyzwaniem w trakcie ich przygotowywania – i moim typem jeśli chodzi o źródło ich nazwy – jest wysiłek i precyzja, którą włożyć trzeba w … obranie ze skorupki jajka na miękko. Tak moi drodzy – nie jest to zadanie łatwe ale bez wątpienia wykonalne i warte zachodu, gdyż efekt końcowy zrekompensuje z pewnością cały ów wysiłek! Kluczem do sukcesu jest by jajko obierać raz dwa, natychmiast po ugotowaniu i przelaniu zimną wodą na tyle tylko by nie poparzyć rąk. Skorupka z takiego prosto z wody będzie odchodzić łatwo i bezproblemowo. Pomimo, iż wygląda na wymagające – zapewniam, że cały proces przygotowania takiego śniadania idzie zdumiewająco szybko i sprawnie. Zdecydowanie polecam!

jajka a'la princesse

Jajka a'la princesse
Write a review
Drukuj
Jajka
  1. 2 jajka
  2. 2 bułki pszenne
  3. natka pietruszki
Sos pieczarkowy
  1. 6-8 pieczarek
  2. 1/2 cebuli
  3. kilka łyżek słodkiej śmietanki
  4. ok. 1/2 szkl wody (lub jeśli akurat mamy - rosołu)
  5. 1-2 łyżki masła
  6. łyżka mąki
  7. sól, pieprz do smaku
Wykonanie
  1. Bułkę okroić na kwadratowo i wydrążyć częściowo w środku tak by można było utrzymać stabilnie jajko. Posmarować odrobiną masła i podpiec lekko w piekarniku.
  2. W tym czasie nastawić wodę w rondelku na jajka i zacząć przygotowanie sosu (patrz niżej).
  3. Jajka włożyć do gotującej się wody na 3,5-4 minuty po czym przelać natychmiast zimną wodą i delikatnie obrać ze skorupki. Jeśli jaj obieramy więcej, te gotowe wstawić do ciepłej wody by nie wystygły.
  4. Wstawić każde jajko w środek grzanki, oblać sosem pieczarkowym i posypać hojnie natką pietruszki.
Sos pieczarkowy
  1. Pieczarki umyć i poszatkować drobno z cebulą. W rondelku poddusić z 1-2 łyżkami masła. Gdy zmiękną a cebula się zeszkli, dodać łyżkę mąki. Wymieszać uważając by nie dopuścić do zrumienienia mąki. Od tego momentu dolewać stopniowo wodę (lub jeśli dysponujemy - rosół) i ciągle mieszając - poczekać do zgęstnienia. Gdy gotowy zaciągnąć kilkoma łyżkami słodkiej śmietanki i doprawić solą i pieprzem do smaku.
http://www.kuchennykredens.pl/
jajka a'la princessejajka a'la princessejajka a'la princessesignature

Mogą zainteresować Cię również

8 komentarzy

  • Reply
    MeCooks
    9 września, 2016 at 11:04

    Super przepis!
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

  • Reply
    stek
    14 września, 2016 at 15:54

    wygląda naprawdę świetnie :) lubie takie jajeczne kombinacje :)

    • Reply
      Monika
      19 września, 2016 at 19:38

      Polecam! Tak podane umilą każdy, nawet najbardziej pochmurny poranek!
      Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za odwiedziny!

  • Reply
    our website
    31 października, 2016 at 05:29

    I simply want to tell you that I am just very new to blogs and truly liked you’re web blog. Most likely I’m going to bookmark your website . You really come with perfect stories. Thanks a bunch for sharing your web page.

  • Reply
    simply click the next web page
    5 grudnia, 2016 at 20:31

    A motivating discussion is worth comment. I believe that you should write more on this subject matter, it may not be a taboo matter but generally folks don’t speak about such subjects. To the next! Cheers!!|

  • Reply
    relevant web-site
    5 grudnia, 2016 at 21:05

    I all the time emailed this web site post page to all my friends, since if like to read it then my links will too.|

  • Reply
    you can check here
    6 grudnia, 2016 at 01:05

    This is very interesting, You’re a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I have shared your website in my social networks!|

  • Reply
    she said
    6 grudnia, 2016 at 06:29

    naturally like your web-site however you have to take a look at the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I find it very troublesome to tell the reality on the other hand I will surely come back again.|

  • Dodaj komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.