Czasem są takie dni, kiedy ma się ochotę na rzeczy wyjątkowe. Nie chodzi o jakieś wielkie, kosztowne sprawy a o zupełnie malutkie elementy codzienności, które praktycznie bez żadnych nakładów finansowych mogą sprawić, że nasz dzień będzie zupełnie niezwyczajny a między samopoczuciem księżnej na zamku a naszym nie będzie najmniejszej różnicy. I słusznie, bo tylko z takim nastawieniem naprawdę można zdobywać świat!
Czasem wystarczy wazon świeżych kwiatów w pokoju, świeżo zaparzona kawa podana w pięknej filiżance, wykrochmalona pościel czy wykwintne śniadanie by naprawdę dobrze zacząć dzień. I zgadnijcie, w którym z elementów tej układanki mogę pomóc? :-)
Dzisiejszy wpis polecam szczególnie Panom, w sercach których zrodził się piękny pomysł by w taki właśnie sposób zaczarować dzień swojej drugiej połówki. Nawet jednak jeśli śniadanie będziecie przygotowywać sobie sami i jeść je sami, to czemu niby nie zrobić tego iście po królewsku?!
Jajka a’la princesse to śniadanie na bazie jaj jednak w dość nietypowej odsłonie. Przepis pochodzi, jak już tytuł podpowiada – sprzed wojny i polecany był ówcześnie na wykwintne, proszone śniadania. Myślę, że spokojnie można danie takie podać również na kolację zwłaszcza jeśli o poranku dysponujemy jedynie kilkoma chwilami i absolutnym brakiem cierpliwości na guzdranie się z przygotowaniem jakichkolwiek dań. Wykonanie jajek w tym wydaniu w takim wypadku polecam na bardziej spokojny dzień, kiedy to w pełni będziemy mogli docenić jego walory smakowe i estetyczne.
W gruncie rzeczy – nie oszukujmy się, jajka a’la princesse nie są niczym w wykonaniu specjalnie trudnym. Jedynym wyzwaniem w trakcie ich przygotowywania – i moim typem jeśli chodzi o źródło ich nazwy – jest wysiłek i precyzja, którą włożyć trzeba w … obranie ze skorupki jajka na miękko. Tak moi drodzy – nie jest to zadanie łatwe ale bez wątpienia wykonalne i warte zachodu, gdyż efekt końcowy zrekompensuje z pewnością cały ów wysiłek! Kluczem do sukcesu jest by jajko obierać raz dwa, natychmiast po ugotowaniu i przelaniu zimną wodą na tyle tylko by nie poparzyć rąk. Skorupka z takiego prosto z wody będzie odchodzić łatwo i bezproblemowo. Pomimo, iż wygląda na wymagające – zapewniam, że cały proces przygotowania takiego śniadania idzie zdumiewająco szybko i sprawnie. Zdecydowanie polecam!
- 2 jajka
- 2 bułki pszenne
- natka pietruszki
- 6-8 pieczarek
- 1/2 cebuli
- kilka łyżek słodkiej śmietanki
- ok. 1/2 szkl wody (lub jeśli akurat mamy - rosołu)
- 1-2 łyżki masła
- łyżka mąki
- sól, pieprz do smaku
- Bułkę okroić na kwadratowo i wydrążyć częściowo w środku tak by można było utrzymać stabilnie jajko. Posmarować odrobiną masła i podpiec lekko w piekarniku.
- W tym czasie nastawić wodę w rondelku na jajka i zacząć przygotowanie sosu (patrz niżej).
- Jajka włożyć do gotującej się wody na 3,5-4 minuty po czym przelać natychmiast zimną wodą i delikatnie obrać ze skorupki. Jeśli jaj obieramy więcej, te gotowe wstawić do ciepłej wody by nie wystygły.
- Wstawić każde jajko w środek grzanki, oblać sosem pieczarkowym i posypać hojnie natką pietruszki.
- Pieczarki umyć i poszatkować drobno z cebulą. W rondelku poddusić z 1-2 łyżkami masła. Gdy zmiękną a cebula się zeszkli, dodać łyżkę mąki. Wymieszać uważając by nie dopuścić do zrumienienia mąki. Od tego momentu dolewać stopniowo wodę (lub jeśli dysponujemy - rosół) i ciągle mieszając - poczekać do zgęstnienia. Gdy gotowy zaciągnąć kilkoma łyżkami słodkiej śmietanki i doprawić solą i pieprzem do smaku.
8 komentarzy
MeCooks
9 września, 2016 at 11:04Super przepis!
Zapraszam do mnie :-)
http://www.mecooks.com
stek
14 września, 2016 at 15:54wygląda naprawdę świetnie :) lubie takie jajeczne kombinacje :)
Monika
19 września, 2016 at 19:38Polecam! Tak podane umilą każdy, nawet najbardziej pochmurny poranek!
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za odwiedziny!
our website
31 października, 2016 at 05:29I simply want to tell you that I am just very new to blogs and truly liked you’re web blog. Most likely I’m going to bookmark your website . You really come with perfect stories. Thanks a bunch for sharing your web page.
simply click the next web page
5 grudnia, 2016 at 20:31A motivating discussion is worth comment. I believe that you should write more on this subject matter, it may not be a taboo matter but generally folks don’t speak about such subjects. To the next! Cheers!!|
relevant web-site
5 grudnia, 2016 at 21:05I all the time emailed this web site post page to all my friends, since if like to read it then my links will too.|
you can check here
6 grudnia, 2016 at 01:05This is very interesting, You’re a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I have shared your website in my social networks!|
she said
6 grudnia, 2016 at 06:29naturally like your web-site however you have to take a look at the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I find it very troublesome to tell the reality on the other hand I will surely come back again.|